TILLBAKS TILL STARTSIDAN


Carmina BuranaDen 21 november 2009 medverkade Steens och Spektrum i ett storslaget framförande av Carl Orffs Carmina Burana. Tillsammans med sångstudenter och symfoniorkester från Kungliga Musikhögskolan, cirkusstudenter från danshögskolan och S:t Botvids Gymnasium och ett tiotal körer levererades en upplevelse utöver det vanliga för 1800 åskådare vid två slutsålda föreställningar.

Visionen att sätta upp Carmina Burana i Botkyrka hade sitt ursprung i ett samarbete mellan Spektrum Teens och en tysk ungdomskör. I två års tid har Marie Bejstam, Christoph von Kuczewski Poray med polska och tyska kollegor drivit ett projekt där körer och musiker från Szczecin, Lübeck och Botkyrka jobbat med verket. 2008 genomfördes en gemensam konsert i Lübeck och redan då togs kontakt för att undersöka om studenter från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm ville medverka. Ett framförande med symfoniorkestern var planerat i Hallunda november 2009, ett påbörjat projekt med sångsolister och cirkusstudenter på Danshögskolan kunde också involveras. Viktoria Dalborg engagerades för att göra en scenisk tolkning.

Carmina Burana är ett kör- och orkesterverk av den tyske kompositören Carl Orff, som 1935-36 tonsatte ett urval av dikter från den medeltida handskriften Carmina Burana. Den märkliga poseisamlingen spänner över satir, kärlekssånger, naturlyrik och religiositet och Orffs tonsättning består av 25 satser fördelade på sex delar. Den mest välkända satsen är "O Fortuna" som ramar in verket både i form av grandios inledning och dramatisk avslutning. 1937 var det urpremiär av verket på operan i Frankfurt am Main. Det blev en stor succé men först efter andra världskrigets slut fick verket sitt internationella genombrott.

Se bilder från föreställningen och repetitionerna

Se även bild & musiksammandrag på Youtube

Initiativtagare och körledare   Marie Bejstam
Regissör   Viktoria Dalborg
Kostymör   Sus Soddu
Ljusdesign   Love Olsson
Dirigent   Cecilia Rydinger Alin
Projektledare   Maria Pemsel