Tillbaka

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

En musikal med humor som utspelar sig i ett fantasiland under sent 1950-tal tidigt 1960-tal. Musikalen bygger på glada hits från amerikanska Motown (“Ain’t no Mountain High Enough”, “Baby Love” mfl), men publiken möter även svåra frågeställningar om de yttre attributens betydelse för det dagliga livet och dess inverkan på individernas förutsättningar i livet. Musikalen är inspirerad av Rosa Parks kamp för de svartas rättigheter 1955 i Alabama. Fyra föreställningar visades på Subtopia i Alby Botkyrka den 25 september.

1959 startade Berry Gordy ett skivbolag för svarta musiker i bilstaden Detroit (Motor Town). Han hade en dröm om att vita skulle kunna lyssna på svarta artister. Detta hade tidigare varit otänkbart i USA. Motown blev en brobyggare mellan svart och vit kultur. Artister som växt fram hos Motown är bl a: Stevie Wonder, Michael Jackson  och The Jackson 5, Marvin Gaye, Diana Ross, och Smokey Robinson . Motown har betytt mycket för utvecklingen av soulmusiken.

En 42-årig kvinna från Alabama vid namn Rosa Parks vägrar en dag i december 1955 att acceptera raslagarna. Hon vägrar helt enkelt resa sig för en vit man på bussen. De får bära henne ut med hjälp av poliser och hon hamnar i fängelse. Den svarta befolkningen vägrade sätta sig på bussarna igen tills Rosa blivit frisläppt och lagarna ändrade. Bussbojkotten varade i 318 dagar. Detta blev startskottet till de svartas medborgarrättsrörelse i USA.

 

Se fler bilder från föreställningen - klicka här! 

Filmer:

I Can't Help Myself
My Girl
I'll Be There
Sir Duke
Reach Out, I'll Be There

 

 

 

Kostym   Moa Johansson
Koreografi  Johanna Bejstam och Natalie Gilljam

Manus, regi, produktion och musikarrangemang
Björn Andersson, Marie Bejstam, Per Bejstam, Charlotte Rider Norlander, Johanna Bejstam och Natalie Gilljam


Tack till:
Kulturen i Botkyrka, Sollentuna Kulturskola, APM-ljud, Subtopia,
Emelie Enlund, Ida Sandor, Göran Eriksson, Pontus Boqvist